Κριτική Επιτροπή 2023

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες της Κριτικής Επιτροπής είναι να προτείνει υποψήφια Πρόσωπα της Χρονιάς και κυρίως να εγκρίνει τα τελικά βραβευόμενα, αφού εξετάσει με προσοχή τη λίστα που θα καταρτισθεί από τον ειδησεογραφικό Όμιλο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η λίστα προς εξέταση από την Κριτική Επιτροπή προκύπτει από την επεξεργασία όλων των προτάσεων που κατατίθενται στη Διοργάνωση από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, το κοινό και συνεργαζόμενους φορείς.

Θεόδωρος Λουλούδης

εκδότης εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ο Θεόδωρος Λουλούδης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Έχει σπουδές Marketing (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Έχει εργαστεί σε εταιρείες marketing research και έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης Οργανισμών όπως (Δήμοι Πατρέων και Δύμης, Π.Δ.Ε., ΣΕΒ Δυτικής Ελλάδας, Ι.ΝΕ. Γ.Σ.Ε.Ε. κ.ά.).

Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά και έχει πάρει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια σε θέματα σχετικά με το Marketing, τις Δημοσκοπήσεις, τη βιβλιογραφία και την ιστορική δημογραφία. Έχει συγγραφική δραστηριότητα. Οι σημαντικότερες εκδόσεις: «Το mystery shopping», εκδόσεις Παπασωτηρίου 2001, «Αχαϊκή Ορθόδοξη βιβλιογραφία», Εκδόσεις Ιεράς Μητρόπολης Πατρών 2009 και «Αχαΐα: Οικιστές, Οικισμοί, Αυτοδιοίκηση» Εκδόσεις Νομαρχίας Αχαΐας 2010.

Το 1993 σύστησε την εταιρεία Ερευνών Αγοράς & Μελετών με την επωνυμία «Data Research and Consulting» www.datarc.gr (Μέλος ΣΕΔΕΑ, ΣΕΣΜΑ, ESOMAR κ.λπ.) η οποία αποτελεί τη βάση των επιχειρήσεων του μέχρι σήμερα.

Από το 2011 είναι ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», η οποία παράλληλα διαθέτει εκδοτικό οίκο, εταιρεία διοργάνωσης event και συνεδρίων και πολλές άλλες δράσεις.

κ.κ. Χρυσόστομος

Μητροπολίτης Πατρῶν

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Χρῖστος Σκλήφας), γεννήθηκε στό χωριό Λουκᾶ τῆς Τριπόλεως τό ἔτος 1958. Ὁ πατέρας του (Εὐθύμιος Σκλήφας) ἦτο Ἱερεύς. Τελείωσε τό Δημοτικό Σχολεῖο στοῦ Λουκᾶ καί τό ἑξατάξιο Γυμνάσιο στήν Τρίπολη. Εἶναι Πτυχιοῦχος τῆς Παιδαγωγικῆς Ἀκαδημίας Τριπόλεως καί τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν. Ἐκάρη Μοναχός στήν Ἱερά Μονή Ἁγίου Νικολάου Βαρσῶν Τριπόλεως. Τό ἔτος 1981 χειτονονήθηκε Διάκονος καί τό 1983 Πρεσβύτερος ἀπό τό Μακαριστό Μητροπολίτη Μαντινείας καί Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο (Φιλιππαῖο) καί τοποθετήθηκε Ἱεροκήρυκας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μαντινείας καί Κυνουρίας. Ὑπηρέτησε ὡς Δάσκαλος στήν Δημοτική Ἐκπαίδευση καί ὡς Καθηγητής στήν Παιδαγωγική Ἀκαδημία Τριπόλεως ἐπί ὀκταετία. Ἐπίσης δίδαξε στήν Σ.Ε.Λ.Δ.Ε. καί στά Π.Ε.Κ. Τριπόλεως. Ἐπί δεκαεπτά ἔτη ἦτο Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Νικολάου Βαρσῶν Μαντινείας τήν ὁποία παρέλαβε ἐρειπωμένη καί ἐκ βάθρων ἀνακαίνισε καί ἐπάνδρωσε μέ εὐσεβῆ Ἀδελφότητα Μοναχῶν. Τό ἔτος 1993 προσελήφθη στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὅπου, παράλληλα μέ τά καθήκοντά του στήν Ἱερά Μητρόπολη Μαντινείας καί Κυνουρίας, ὑπηρέτησε κατ’ ἀρχήν ὡς Κωδικογράφος καί ἐν συνεχείᾳ ὡς Γραμματεύς τῶν Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν Τύπου καί Μοναχικοῦ Βίου.

Ἀπό  τό ἔτος 2000 ὑπηρέτησε ὡς Β’ Γραμματεύς Αὐτῆς καί ἀπό τό 2003 ἕως τῆς προαγωγῆς του στήν θέση τοῦ Μητροπολίτου Πατρῶν, ὡς Ἀρχιγραμματεύς τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Ὁ Μητροπολίτης Πατρῶν ἐξελέγη τήν 19ην  Φεβρουαρίου 2005 ὑπό τῆς Σεπτῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ἐχειροτονήθη τήν ἑπομένην 20ην Φεβρουαρίου εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἀθηνῶν ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Χριστοδούλου συμπαραστατουμένου ὑπό πλειάδος Ἀρχιερέων. Ἐνεθρονίσθη ἐν Πάτραις καί εἰς τόν Ἱερόν τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου τήν 2αν  Ἀπριλίου 2005.

Χρήστος Μπούρας

πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

Ο Χρήστος Ι. Μπούρας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με γνωστικό αντικείμενο Αλγόριθμοι και Εφαρμογές σε Δίκτυα και Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες. Επίσης από το 1999 είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 στο ΙΤΥ-Ε (Διόφαντος).

Στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διδάσκει τα μαθήματα Τηλεματική, Ευρυζωνικές Τεχνολογίες και Δίκτυα Δημόσιας Χρήσης και Διασύνδεση Δικτύων σε προπτυχιακό επίπεδο και Μηχανισμοί Ποιότητας Υπηρεσίας σε Δίκτυα, σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν 5G και Επόμενης Γενιάς Δίκτυα, Ανάλυση της Απόδοσης Δικτυακών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Δίκτυα και Πρωτόκολλα Η/Υ, Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Τηλεματική και Νέες Υπηρεσίες, Ηλεκτρονική Μάθηση, Δικτυακά Εικονικά Περιβάλλοντα, Θέματα Χρέωσης και Ποιότητας Υπηρεσιών σε Δίκτυα και Υπηρεσίες, Θέματα Παγκόσμιου Ιστού.

Έχει πάνω από 450 δημοσιεύσεις σε διεθνή βιβλία και περιοδικά καθώς και συνέδρια. Είναι μέλος σε εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών και επιτροπών οργάνωσης και προγράμματος και κριτής σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια της ερευνητικής περιοχής του.

 Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά και αναπτυξιακά ελληνικά και διεθνή έργα και είναι συγγραφέας 9 βιβλίων στα ελληνικά και εκδότης σε 2 στα αγγλικά.

Διαθέτει εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία σε Σχεδιασμό και Ανάλυση Δικτύων και Τηλεματικών Υπηρεσιών, Πρωτοκόλλων Δικτύων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων και Εκπαίδευσης από Απόσταση.

Χάρης Ανδρικόπουλος

αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας

Γεννήθηκε στην Πάτρα, είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

Έχει σπουδάσει Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ).

Δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, τα τελευταία 20 χρόνια, συμβάλλοντας στην εξέλιξή της σε μια σύγχρονη και αναπτυσσόμενη αλυσίδα super market όπου σήμερα λειτουργούν 13 καταστήματα και απασχολούνται 580 εργαζόμενοι. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει με επιτυχία τον ανταγωνισμό από τις εθνικές και πολυεθνικές αλυσίδες, παραμένοντας η μεγαλύτερη αλυσίδα super market στην περιοχή, εξυπηρετώντας περισσότερους από 12.000 πελάτες καθημερινά και συνεργαζόμενη με περισσότερους από 100 τοπικούς παραγωγούς, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα και την τοπική οικονομία. Παράλληλα, από το 2006, οι δραστηριότητές  του επεκτάθηκαν και στον χώρο της παραγωγής, με τους φούρνους «Αρτογεύσεις».  

Το 2018 εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Από τη θέση του αντιπροέδρου συμμετέχει στις δράσεις του Επιμελητηρίου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας της περιοχής.

Βαγγέλης Λιόλιος

παιδίατρος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Ο Ευάγγελος Λιόλιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά.

Είναι Πτυχιούχος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας (ΜΒΑ) από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει εξασκήσει την Παιδιατρική για 13 χρόνια και ως παιδίατρος έχει συγγράψει και παρουσιάσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Ιατρικής, με έμφαση στην Παιδοπνευμονολογία.

Το 1999 ίδρυσε την εταιρεία Supply Unique S.A. (Coffee Island) όπου μέχρι σήμερα ελέγχει μετοχικά. Στα 23 αυτά χρόνια η εταιρεία ακολούθησε μία αναπτυξιακή πορεία όντας σήμερα η Νο 1 αλυσίδα καφεστίασης στην Ελλάδα και τη Ν. Ευρώπη. Το δίκτυο των 428 καταστημάτων της εταιρείας απλώνεται σε 50 νομούς και 114 πόλεις της Ελλάδας και σε ακόμα 52 σημεία στο εξωτερικό (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, UAE, Ελβετία, Ρουμανία, Αίγυπτο), ενώ τα προϊόντα της διατίθενται και μέσα από το οργανωμένο λιανεμπόριο. Το 2022, η Coffee Island αναδεικνύεται για 4η φορά ως η Καλύτερη Αλυσίδα Καφέ Νότιας Ευρώπης (Allegra, European Awards 2022) και ως Νο7 μάρκα σε ρυθμό ανάπτυξης & μέγεθος δικτύου στην Ευρώπη ανάμεσα σε παγκόσμια brands (Διεθνής λίστα FoodService Europe & Middle East 2021).

Παράλληλα με την επιχειρηματική του δράση το 2004, ύστερα από μακρόχρονη ερασιτεχνική ενασχόληση με τον αθλητισμό, ανέλαβε πρόεδρος του ΑΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ. Από το 2012 όπου βρίσκεται στα τοπικά πρωταθλήματα μέχρι το 2016 κατέγραψε κάθε χρόνο άνοδο στις εθνικές κατηγορίες φτάνοντας σήμερα να πρωταγωνιστεί στο ελληνικό μπάσκετ.

Τον Σεπτέμβριο 2021 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.) του ανώτατου διοικητικού οργανισμού για την καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα. Με την ιδιότητα του προέδρου της Ε.Ο.Κ. υπηρετεί το άθλημα της καλαθοσφαίρισης.

Αναστασία Κουμούση

Δρ. αρχαιολόγος, διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας

H Αναστασία Κουμούση γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στην Πάτρα. Είναι Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας από το 2006. Είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Έχει αναπτύξει μεγάλη ανασκαφική δραστηριότητα στην πόλη των Πατρών και την ευρύτερη περιοχή. Υπό την διεύθυνση και επίβλεψή της έχουν υλοποιηθεί συνολικά τριάντα οκτώ έργα αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης βυζαντινών ναών, μεσαιωνικών κάστρων και αρχαιολογικών χώρων στην Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Ζάκυνθο, καθώς και δυο μουσειακά έργα: η δημιουργία της μόνιμης έκθεσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου και η δημιουργία του Μουσείου Φραγκοκρατίας στο Κάστρο Χλεμούτσι Ηλείας.

Από το 2001 έως 2007 δίδαξε ως Εντεταλμένη Λέκτορας «Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη» στο Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Θανάση Βγενόπουλο και έχει δυο παιδιά.

Νάντια Σαμαρά

εκδότρια εφημερίδας ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Αιτωλοακαρνανίας

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα.

Εργάστηκε στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης του νόμου Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στο Antenna TV ως ανταποκρίτρια του νομού.

Από το 2000 είναι ιδιοκτήτρια της ημερήσιας  εφημερίδας ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, καθώς επίσης και του ενημερωτικού site sinidisi.gr, του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού ΔΥΤΙΚΑ FM και του μουσικού σταθμού LOUD FM.

Μαρίνα Ριζογιάννη

δημοσιογράφος, αρχισυντάκτρια εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Γεννήθηκε το 1971 στο Αγρίνιο και είναι απόφοιτη της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών – Τμήμα Ελληνικός Πολιτισμός του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, της δημοσιογραφικής Σχολής RTPress και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα Σπουδών «Σύγχρονη Δημοσιογραφία».   

Εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1991. Από το 1996 έως και σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και είναι υπεύθυνη του ιατρικού και εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.  Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (Αntenna- ΩΜΕΓΑ), στην τηλεόραση (Super B) όπου για μία δεκαετία είχε την επιμέλεια και παρουσίαση εκπομπής κοινωνικού περιεχομένου. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων από το 2002 και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων από το 1996.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος ιατρικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Επίσης έχει συμμετάσχει ως ομιλήτρια και συντονίστρια σε ημερίδες και συνέδρια.

Όσον αφορά την κοινωνική της δράση από το 1994 είναι εθελόντρια του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασμαστική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» του οποίου έχει ανακηρυχτεί δεύτερο επίτιμο μέλος πανελλαδικά. Είναι μέλος, ως εκπρόσωπος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. στον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης «ΦΑΡΟΣ» που αφορά τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Είναι μέλος της Κοινωνικής Επιτροπής «Γυναίκες στην Ογκολογία» (W40 –Hellaw) όπως και σε άλλες εθελοντικές δράσεις. Για το κοινωνικό της έργο έχει  τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αργυρό σταυρό του Ε.Ε.Σ.

Γιώργος Παναγιωτόπουλος

αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Γεννήθηκε και διαμένει στα Λεχαινά Ηλείας. Οι βασικές σπουδές του είναι στις Πολιτικές Επιστήμες και στα Παιδαγωγικά με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και του Μαρασλείου Διδασκαλείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του είναι στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και η Διδακτορική Διατριβή του στο πεδίο της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Με έντονη πολιτική, κοινωνική και αυτοδιοικητική δράση, υπηρέτησε για χρόνια τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας ως αντινομάρχης και γενικός γραμματέας. Στη διαδρομή της ενασχόλησής του και επί δεκαετία ως πρόεδρος ΔΣ, συνέβαλε στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών με αποτέλεσμα να αποτελέσει πρότυπο κέντρο περίθαλψης παίδων στην Ελλάδα. Με ιδιαίτερα αποτελέσματα ήταν και η θητεία του, ως επικεφαλής της Διοίκησης Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) όπου και κατέστην δυνατόν να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις βιωσιμότητας του οργανισμού με σημαντικά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα του ν. Ηλείας. Κατά την πενταετία 2010-2014 διετέλεσε Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας.

Στην παρούσα περίοδο και συνεχίζοντας, μεταξύ άλλων, τη δραστηριότητά του υπηρετεί ως αιρετό μέλος στο ΔΣ τοπικού οργανισμού εγγείων βελτιώσεων και είναι δημοτικός σύμβουλος – επικεφαλής παράταξης (2019-2023) στον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης. Από το 2019 είναι πρόεδρος Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠΕΣ) Πειραματικού Σχολείου (Γυμνάσιο-Λύκειο) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ακαδημαϊκή διαδρομή του συμπεριλαμβάνεται η διδασκαλία σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. 

Το επιστημονικό-ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εντάσσεται στο επιστημονικό πεδίο της εκπαίδευσης, ανάπτυξης και διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.

Σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.